Τοξική βόμβα για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας

Η Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ελληνικές Αρχές για τον σοβαρότατο κίνδυνο που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας αν η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας γίνει νότια στη θάλασσα της Κρήτης.

Συνήθως τέτοιου τύπου τοξικά χημικά καταστρέφονται μέσω απολύτως ελεγχόμενης διαδικασίας πυρόλυσης – καύσης σε ειδικούς κλιβάνους, πράγμα που επρόκειτο να συμβεί και με τα χημικά της Συρίας. Για τον λόγο αυτά θα μεταφέρονταν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αλβανία. Όμως η μαζική αντίδραση των κατοίκων των χωρών αυτών οδήγησε τους υπευθύνους να απορρίψουν τις λύσεις αυτές. Έτσι κατέφυγαν να προτείνουν τη μέθοδο της υδρόλυσης FDHS (Field Deployable Hydrolysis System) ανοιχτά της Κρήτης. Όμως πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με την πραγματική τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και το είδος και την τοξικότητα των υπολειμματικών ουσιών που θα εκλυθούν στον αέρα και την θάλασσα. Τα συγκεκριμένα χημικά είναι μείγματα επικίνδυνων τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου, ώστε να μην προκαλέσουν καταστροφές στους ζώντες οργανισμούς με πιθανή την πλήρη καταστροφή του οικοσυστήματος αλλά και του τουρισμού. Δεν θέλουμε να φανταστούμε καθόλου το εφιαλτικό σενάριο εσκεμμένου ή τυχαίου ναυτικού ατυχήματος και διαφυγής αυτούσιων των δηλητηρίων αυτών στο εγγύς περιβάλλον της πατρίδας μας και της Κρήτης.

Η συγκεκριμένη ζώνη μεταξύ Αδριατικής και Μεσογείου είναι αρκετά επιβαρυμένη καθώς έχει γίνει «νεκροταφείο τοξικών αποβλήτων» από την ιταλική μαφία, η οποία βύθισε μέσα σε μία 20ετία στην Αδριατική περίπου 30 πλοία με διαφόρων τύπων απόβλητα των χημικών βιομηχανιών, γεγονός που αποκαλύφθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει την απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης με τις τραγικές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο περιβάλλον, την αλιεία και τον τουρισμό της χώρας μας.

Σαν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούμε από την Κρητικής καταγωγής αρμόδια επίτροπο για το θαλάσσιο περιβάλλον να παρέμβει άμεσα ώστε η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας να γίνει πράγματι με ασφάλεια, με μεθόδους που δεν θα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ & ΕΣΕΙΣ;

Όταν χρειάζεστε στήριξη και διασφάλιση των δικαιωμάτων σας το ΕΝΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ είναι εδώ να σας δώσει τη λύση που έχετε ανάγκη.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ - ΟΛΗ Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ