Προσοχή απάτη με τα κινητά με χρεώσεις υπέρογκων ποσών

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης (ΕΝΚΑ) εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές κατόχους κινητών τηλεφώνων διότι, τους τελευταίους μήνες ένας μεγάλος αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σχεδόν όλων των εταιρειών στην Ελλάδα, έχει δεχθεί αναπάντητες κλήσεις ή SMS από αγνώστους αριθμούς του εξωτερικού, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, που ο ανυποψίαστος χρήστης κοιμάται ή έχει το τηλέφωνο του κλειστό.

Οι ξένοι αυτοί άγνωστοι αριθμοί είναι συνδεδεμένοι με δίκτυο πολύ υψηλών χρεώσεων και προέρχονται από τα δίκτυα των ανατολικών λεγομένων χωρών και συγκεκριμένα όσοι ξεκινούν με 375 ανήκουν στην Λευκορωσία, 371 στην Λεττονία και 359 Βουλγαρία. Εάν ο χρήστης κάνει το λάθος και καλέσει πίσω ώστε να διαπιστώσει ποιος τον ζήτησε αρκούν λίγα δευτερόλεπτα επικοινωνίας ώστε το τηλέφωνο του χρήστη να χρεωθεί με δεκάδες ευρώ. Μέρος των χρημάτων αυτών καταλήγει προφανώς στις τσέπες των απατεώνων.

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης (ΕΝΚΑ) καλεί επειγόντως τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προβούν σε γενική-οριζόντια φραγή εισερχομένων των αριθμών +375602605281, +37127913091 και +3598920111 που φέρονται να είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι για την απάτη. Ζητά επίσης από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, την αφαίρεση των παράνομων χρεώσεων από όλους τους λογαριασμούς που έχουν εκπονηθεί έως τώρα λαμβανομένου υπόψη ότι είναι συνυπεύθυνοι έστω και εξ αμελείας για την αναξιοπιστία του συστήματος υπηρεσιών τους σχετικώς με την απάτη. Συμβουλεύει δε τους καταναλωτές:

  • όταν δέχονται κλήσεις από τέτοιους αριθμούς, να τους διαγράφουν αμέσως από τη συσκευή τους και να μην απαντούν στις κλήσεις
  • να είναι προσεκτικοί στην χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, τις λεγόμενες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), που σχετίζονται με τη μετάδοση πληροφοριών – περιεχομένου μέσω των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, για άντληση πληροφοριών για αθλητισμό, μετεωρολογία ή πολιτική.

Για κάθε πρόβλημα σχετικώς με την προαναφερομένη απάτη οι καταναλωτές θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το γραφείο μας (ΕΝΚΑ Κρήτης: Ανωπόλεως 29 (πλατεία Ελευθερίας, πάροδος οδού Πεδιάδος), Τηλέφωνα: 2810.240450 & 6949 627139, 6982 502713, και να μας ενημερώνουν εγγράφως ή τηλεφωνικώς ώστε να προβούμε στις ενέργειες απαλλαγής τους από τις παράνομες χρεώσεις.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ & ΕΣΕΙΣ;

Όταν χρειάζεστε στήριξη και διασφάλιση των δικαιωμάτων σας το ΕΝΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ είναι εδώ να σας δώσει τη λύση που έχετε ανάγκη.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ - ΟΛΗ Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ