Ο άνδρας που διαφήμιζε τα τσιγάρα Marlboro πέθανε από την αρρώστια του τσιγάρου

O άνδρας που διαφήμιζε τα τσιγάρα Marlboro πέθανε από την αρρώστια του τσιγάρου την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης (ΕΝΚΑ) εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία λόγω της παντελούς απουσίας μέτρων κατά του καπνίσματος στην χώρα μας καθώς και για την μη τήρηση του νόμου απαγόρευσης της θανατηφόρας συνήθειας σε δημόσιους χώρους.

Αφορμή για το παρούσα ανακοίνωση μας έδωσε ο τραγικός θάνατος του ηθοποιού Έρικ Λόσον, που χρησιμοποιήθηκε στην πασίγνωστη διαφήμιση του καουμπόη του Marlboro. Τραγική ειρωνεία της τύχης ο θάνατος του οφείλεται στην ασθένεια του καπνίσματος, την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Ο άτυχος αυτός άνθρωπος πέθανε σχετικά νέος, 72 ετών, μετά από 10χρονη βασανιστική ασθένεια καθηλωμένος στο κρεβάτι, εξαρτημένος απολύτως από την συνεχή εισπνοή οξυγόνου. Ήταν βαρύς καπνιστής από 14 ετών.

H Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ή όπως την λέμε χάριν συντομίας ΧΑΠ, είναι ή πιο ύπουλη από τις αρρώστιες του ανθρώπου σήμερα και για αυτό χαρακτηρίζεται ως ο σιωπηλός δολοφόνος. Για πολλά χρόνια, συνήθως πάνω από 10-15, αναπτύσσεται σιωπηρά με ήπιες ενοχλήσεις χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν το θύμα της. Αποφράζει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων. Η βλάβες αυτές από ένα σημείο και μετά είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς τότε το 50-60% των πνευμόνων έχει καταστραφεί και ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις επιδείνωσης της αρρώστιας τον χρόνο, κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Σε αυτήν ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης καθηλωμένος στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένεια του.

Δεδομένα από την χώρα μας

Εξίσου εντυπωσιακά κακές είναι και οι διαπιστώσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την χώρα μας.

  • 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 στην χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 700000 Έλληνες νοσούν
  • Το 56% δηλαδή 300000 αυτών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.
  • Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν
  • Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες 11,6% έναντι 4,8%
  • Ο ανδρικός αγροτικός πληθυσμός καπνίζει 2 φορές περισσότερα τσιγάρα από ότι ο αστικός
  • Ο αγροτικός πληθυσμός πάσχει από ΧΑΠ περισσότερο από ότι ο αστικός (Αθήνα:6%, Αστικά κέντρα πλην Αθήνας:10,1, Αγροτικές περιοχές:15,1%).
  • Στην Κρήτη υπολογίζεται ότι 60000 άτομα πάσχουν από ΧΑΠ, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν.

Προτρέπουμε όλους τους καπνιστές να προσπαθήσουν να διακόψουν το κάπνισμα καταφεύγοντας στα ειδικά ιατρεία βοήθειας καθώς και να προβούν σε πνευμονολογική εξέταση για την πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από την νόσο. Η αρρώστια στα πρώιμα στάδια είναι αναστρέψιμη εάν διακοπεί το κάπνισμα. Καλούμε την πολιτεία να τηρήσει επιτέλους τους νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους προστατεύοντας την δημόσια υγεία. Παράλληλα η πολιτεία πρέπει να οργανώσει και να υλοποιήσει μια αποτελεσματική αντικαπνιστική καμπάνια ιδιαιτέρως στοχευμένη στις μικρές ηλικίες ώστε να πάψει η χώρα μας να είναι η πρωταθλήτρια χώρα παγκοσμίως σε καπνιστές.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ & ΕΣΕΙΣ;

Όταν χρειάζεστε στήριξη και διασφάλιση των δικαιωμάτων σας το ΕΝΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ είναι εδώ να σας δώσει τη λύση που έχετε ανάγκη.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ - ΟΛΗ Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ